دسته‌بندی نشده

آشنایی با انواع صفحه نمایش گوشی موبایل و تبلت

انواع صفحه نمایش موبایل

آشنایی با انواع صفحه نمایش گوشی موبایل و تبلت

انواع صفحه نمایش گوشی هوشمند امروزی کاربرد دارد. آشنایی با انواع صفحه نمایش و تکنولوژی‌های مختلف آن قبل از خرید گوشی موبایل، می‌تواند در انتخاب کمک حال باشد. از چندین سال پیش تلفن‌های هوشمند با صفحه نمایش‌های بزرگ هرچه بیشتر محبوب شده‌اند. در این نوشتار قصد داریم انواع صفحه نمایش‌ها و صفحه‌های لمسی و مزایا و معایب هر یک را بررسی کنیم.

صفحه نمایش TFT LCD

TFT مخفف Thin Film Transistor است. TFT LCD معمول‌ترین نوع صفحه نمایش در بین گوشی‌ها و تبلت‌های امروزی می‌باشد. این نوع از صفحه نمایش‌ها به نسبت تکنولوژی‌های قبل از خود، کیفیت تصویر بهتر و وضوح بالاتری را ارایه می‌کنند. نقاط ضعف این تکنولوژی در محدودیت زاویه دید و خوانایی پایین در زیر نور مستقیم خورشید است. صفحه نمایش‌های TFT‌ نسبتا انرژی بیشتری را مصرف می‌کنند و میانه خوبی با باتری ندارند، ولی به دلیل هزینه‌ی پایین ساخت، در گوشی‌های ارزان قیمت و رده‌پایین بیشتر به چشم می‌خورند.

صفحه نمایش IPS LCD

IPS مخفف In-Place Switching است. اگر بخواهیم صفحه نمایش TFT و IPS را مقایسه کنیم، صفحه نمایش‌های IPS دارای زاویه دیدِ بازتر و مصرف انرژی پایین‌تری هستند. ولی هزینه‌ی ساخت آنها نسبت به صفحه نمایش‌های TFT بالاتر است و به همین دلیل اکثرا در تلفن‌های هوشمند رده بالاتر به چشم می‌خورند. برای مثال، صفحه نمایش آیفون 4 با وضوح 640×960 پیکسل از نوع IPS بوده که در مقایسه با رقبای هم دوره خود کیفیت خارق العاده‌ای ارایه می‌کرد.

انواع صفحه نمایش گوشی صفحه نمایش Resistive Touchscreen LCD

صفحه نمایش‌های لمسی بر اساس دو نوع تکنولوژی عمده تولید می‌شوند، خازنی و مقاومتی. صفحه نمایش‌های مقاومتی شامل دو صفحه ماده‌ی رسانا با فاصله بسیار کم هستند که به عنوان مقاومت عمل می‌کند. زمانی که صفحه نمایش لمسی توسط انگشتان دست یا قلم استایلوس لمس می‌شوند، در نقطه‌ی لمس، دو صفحه به هم اتصال پیدا می‌کنند و با تشکیل مداری در این نقطه و پردازش توسط پردازشگر، فرمان انجام می‌شود. دقت صفحه های لمسی مقاومتی نسبت به صفحه لمسی خازنی پایین‌تر است و در برخی موارد برای دقت بالاتر نیاز به استفاده از قلم است. امروزه استفاده از صفحه نمایش‌های لمسی مقاومتی محدود به کاربری‌های خاص و هزینه پایین شده است و بیشتر از صفحات لمسی خازنی استفاده می‌شود.

صفحه نمایش Capacitive Touchsceen LCD

صفحه نمایش‌های لمسی خازنی از یک ورقه‌ی شیشه‌ای نازک پوشش داده شده با یک ماده‌ی شفاف رسانا ساخته می‌شوند. هنگامی که صفحه لمسی توسط بدن انسان لمس می‌شود، میدان الکترواستاتیکی صفحه با وقفه‌ای روبرو می‌شود. این وقفه توسط پردازنده شناسایی و پردازش می‌شود و فرمان مورد نظر اجرا می‌شود. صفحه نمایش‌های لمسی خازنی نسبت به صفحه نمایش‌های مقاومتی بسیار بهترند و دقت بالایی دارند. تجربه‌ی کاربری نیز بسیار بهتر است و به اصطلاح صفحه نمایش لمسی خازنی بسیار روان است. در بیشتر تلفن‌های هوشمند رده بالای امروزی از صفحه نمایش‌های لمسی خازنی استفاده می‌شود.

صفحه نمایش OLED

OLED مخفف Organic Light Emitting Diode است. این تکنولوژی به نسبت دیگر تکنولوژی‌های صفحه نمایش جدیدتر است و اخیرا استفاده از آن همه گیر شده است. در تکنولوژی OLED یک لایه از ماده‌ی ارگانیکی (پایه کربن) بین دو صفحه‌ی رسانا (آند و کاتد) ساندویچ می‌شود و بین دو صفحه‌ی نازک شیشه‌ای قرار می گیرند. وقتی که جریان از دو صفحه‌ی رسانا عبور می‌کند، نوری الکترو لومینسنتی توسط ماده‌ی پایه کربن بین دو صفحه‌ی رسانا ساطع می‌شود. روشنایی و رنگ نور ساطع شده با تغییر پالس الکتریکی قابل تغییر است.

صفحه نمایش‌های OLED نسبت به صفحه نمایش‌های LCD مزایای بسیاری دارند. رنگ استثنایی، سرعت واکنش بسیار بالا، زاویه دید بازتر، روشنایی بالاتر و وزن و ضخامت بسیار پایین‌تر از جمله برتری‌های این نوع صفحه نمایش‌ها محسوب می‌شوند.

صفحه نمایش AMOLED

AMOLED مخفف واژه‌ی Active-Matrix Organic Light Emitting Diode است. این تکنولوژی مزایای اصلی تکنولوژی OLED‌ را دارد با این تفاوت که مصرف انرژی پایین‌تر و زمان واکنش بالاتری دارد. مصرف انرژی پایین باعث شده است در تلفن‌های هوشمند هرچه بیشتر از این نوع صفحه نمایش‌ها استفاده شود.

انواع صفحه نمایش گوشی صفحه نمایش Super AMOLED

این تکنولوژی نسخه پیشرفته‌تر تکنولوژی صفحه نمایش AMOLED است که توسط کمپانی سامسونگ توسعه داده شده است. قسمت  لمسی خازنی صفحه نمایش در این تکنولوژی با نمایشگر آن ادغام شده است و نسخه نازکتر شده آن را فراهم کرده است. این صفحه نمایش‌ها تقریبا نازکترین صفحه نمایش‌های لمسی موجود در بازار هستند و اغلب در تلفن‌های هوشمند پرچمدار سازندگان و مخصوصا در صفحه نمایش‌های گوشی‌های سامسونگ استفاده می‌شوند.

صفحه نمایش Retina Display

این واژه برای اولین بار توسط اپل برای وضوح برابر با 640×960 صفحه نمایش IPS آیفون 4 استفاده شد. این نامگذاری به این دلیل است که در این ابعاد و این وضوح تصویر، پیکسل‌ها توسط چشم انسان به هیچ عنوان قابل تشخیص نیست. این نوع از صفحه نمایش بسیار تیز و درخشان است.

صفحه نمایش Haptic / Tactile touchscreen

این فناوری که به طور آزمایشی توسط بلکبری و نوکیا در چند مدل تست شده است در هنگام لمس صفحه نمایش با اعمال فشار عکس العمل نشان می‌دهد و به نوعی صفحه لمسی با کاربر تعامل بر قرار می‌کند. این تکنولوژی به منظور افزایش دقت صفحه لمسی و بهبود تجربه کاربری مخصوصا در هنگام تایپ کردن به کار گرفته می‌شود.

این تکنولوژی‌ها اصلی‌ترین تکنولوژی‌های مورد استفاده در بحث صفحه نمایش تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها هستند. 

انواع صفحه نمایش گوشی تفاوت نمایشگرهای LCD و LED چیست؟

همانطور که گفتیم همه نمایشگرها از فناوری LCD ساخته شده اند، حتی فناوری LED هم یک نوع LCD است تنها با این تفاوت که LCD نیاز به یک منبع نور در پشت پیکسل ها دارد اما نمایشگرهای LED به خودیه خود نور تولید می کنند و نیاز به منبع نور جداگانه ندارند، به همین دلیل است که گوشی های با نمایشگر LED باریکتر از گوشی های با نمایشگر LCD هستند.
LED ها این مزیت را دارند که انرژی بسیار کمی را مصرف می کنند، اما در مورد تلفن های هوشمند این انرژی نسبت به اندازه صفحه نمایش کاهش می یابد. سایز استاندارد صفحه موبایل تقریبا 5 تا 6.5 اینچ است و در این رنج LED ها بهترین بازدهی را در نمایشگر گوشی ها ارائه می دهند. از سوی دیگر، عملکرد نور پس زمینه باعث می شود که صفحه نمایش های LCD و LED میزان کنتراست قابل رقابت با نمایشگرهای OLED را نداشته باشند، زیرا کنترل نور توسط هر پیکسل جداگانه انجام نمی شود، بلکه توسط منابع نوری روی صفحه نمایش انجام می شود.

چه تفاوتی میان OLED، AMOLED و Super AMOLED است؟

OLED مخفف عبارت Organic Light Emitting Diode است. یک صفحه نمایش OLED از ورقه های نازک از مواد الکترولومینسنت تشکیل شده است، مزیت اصلی آن ها این است که نور خود را تولید می کنند و بنابراین نیازی به نور پس زمینه ندارند و انرژی مورد نیاز را کاهش می دهند. هنگامی که از نمایشگرهای OLED در تلفن های هوشمند یا تلویزیون استفاده می شود، معمولاً به عنوان نمایشگر AMOLED نامیده می شود. همانطور که قبلاً توضیح دادیم، بخش AM مخفف Active Matrix است.

نیت در نمایشگرها یعنی چی؟انواع صفحه نمایش گوشی 

نیت ، یا candela در متر مربع در سیستم بین المللی (cd/m²)، واحد اندازه گیری روشنایی یعنی شدت نور ساطع شده است. در مورد صفحه نمایش گوشی های هوشمند و به طور کلی مانیتورها، چنین مقداری میزان روشنایی صفحه نمایش را مشخص می کند؛ هرچه این مقدار بیشتر باشد، شدت نور ساطع شده از صفحه نیز شدیدتر است.

نرخ به روز رسانی یا رفرش ریت چیست؟

اصطلاحات 120 هرتز، 90 هرتز و 60 هرتز نشان دهنده نرخ تازه سازی صفحه های LCD یا OLED هستند. این ویژگی در سال های 2019 و 2020 رواج پیدا کرد و امروزه این ویژگی ارزشمند را در گوشی های ارزان قیمت هم مشاهده می کنیم. هرچه مقدار بیشتر باشد ، فریم های بیشتری در ثانیه بر روی صفحه نمایش داده می شود. در حقیقت هرچه رفرش ریت بالا تر باشد، تصاویر نرم تر و با سرعت بیشتری نشان داده می شوند، این ویژگی در بازی های ویدئویی و وب گردی تاثیر بسیاری دارد.
نرخ به روز رسانی ۶۰ هرتز استاندارد تمام گوشی ها است و امروزه گوشی هایی با نرخ به روز رسانی ۱۴۵ هرتز هم در بازار دیده می شوند، اما بهترین تاثیر را در رفرش ریت ۱۲۰ هرتز می توانیم ببینیم و تفاوت آن با ۱۴۵ هرتز انقدر ناچیز است که به چشم نمی خورد.

انواع فناوری انواع صفحه نمایش گوشی  LCD و OLED

TFT(Thin Film Transistor): یک نوع صفحه نمایش LCD که یک لایه نیمه هادی نازک را روی صفحه قرار می دهد ، که امکان کنترل فعال شدت رنگ در هر پیکسل را فراهم می کند و دارای مفهومی مشابه با ماتریس فعال (AM) مورد استفاده در نمایشگرهای AMOLED است. در پنل های TN ، IPS/PLS ، VA/PVA/MVA و غیره استفاده می شود.

LTPS: شکل دیگر نمایشگر TFT که بر اساس فناوری a -Si (سیلیکون بی شکل) وضوح بالاتر و مصرف برق کمتری نسبت به صفحه های TFT معمولی ارائه می دهد.

IGZO: یک ماده نیمه هادی که در فیلم های نمایشگر TFT استفاده می شود، همچنین وضوح بالاتر و مصرف برق کمتری را امکان پذیر می کند و در انواع مختلف صفحه های LCD مانند VA، IPS، TN و نمایشگرهای OLED استفاده می شود.

LTPO: فناوری توسعه یافته توسط اپل که می تواند در هر دو صفحه نمایش OLED و LCD استفاده شود، زیرا ترکیبی از تکنیک های LTPS و IGZO است. نتیجه؟ مصرف برق کمتر. از این نوع فناوری نمایشگر در Apple Watch 4 و Galaxy S21 Ultra استفاده شده است.

صفحه نمایش LCD بهتر است یا OLED؟

هر فناوری مزایا و معایب خاص خود را دارد، اما در سال های اخیر صفحه نمایش های OLED پیشرفت بسیاری کرده اند، به ویژه با استفاده از این نمایشگر در گوشی های آیفون، نمایشگرهای OLED طرفداران بسیاری پیدا کردند.
همانطور که قبلاً گفته شد، صفحه نمایش های OLED و AMOLED دارای نسبت کنتراست بالایی هستند که ناشی از کنترل روشنایی توسط هر پیکسل به صورت جداگانه است. نتیجه این عمل، تولید رنگ مشکی واقعی و همچنین مصرف برق بسیار پایین در هنگام نمایش تصاویر تاریک روی صفحه است که باعث فراگیری ویژگی جذاب AOD یا همان نمایشگر همیشه روشن (Always On Display) شده است.

ادامه مطلب انواع صفحه نمایش گوشی

اما اگر بخواهیم بدی های نمایشگر ها را هم برای مقایسه در نظر بگیریم، صفحه نمایش های OLED هزینه تولید بالایی دارند و همچنین تعداد کمی از تامین کنندگان هستند که خط تولید این نوع نمایشگرها را تحت سلطه خود در آورده اند؛ این شرکت ها شامل Samsung Display و LG Display کره جنوبی، با BOE چین در رتبه سوم و چند تولید کننده چینی هستند، اما همان دو سازنده معروف رتبه اول و دوم این لیست هستند که بازار را در دست گرفته اند.
علاوه بر این، دیودهای آلی صفحه نمایش OLED، می توانند با گذشت زمان خواص خود را برای تغییر رنگ و نور خود از دست بدهند، این زمانی اتفاق می افتد که یک تصویر برای مدت زمان طولانی نمایش داده شود. این مشکل با عنوان burn-in یا پیکسل سوخته شناخته می شود و زمانی این مشکل رخ می دهد که از میزان روشنایی صفحه برای مدت زمان طولانی زیاد باشد، به همین دلیل پیشنهاد می کنیم بیشتر گوشی خود را در حالت دارک مود استفاده کنید. البته این مشکل را با حفظ تصویر توسط نمایشگر اشتباه نگیرید، چون حفظ تصویر لحظه ای است و بعد از چند دقیقه از بین می رود.

مزیت LCD

در مورد نمایشگرهای LCD ، مزیت اصلی هزینه پایین تولید است، زیرا ده ها تولید کننده در بازار قیمت رقابتی و تولید حجم بالا را ارائه می دهند. برخی از کمپانی های سازنده گوشی از این ویژگی برای اولویت بندی برخی ویژگی ها مانند نرخ تازه سازی بیشتر، به جای استفاده از پنل OLED از LCD استفاده کرده اند، مثل گوشی شیائومی Mi 10T. این گوشی نرخ تازه سازی بالاتر را به نمایشگر OLED ترجیح داده است.

ادامه مطلب

البته باید گفت که نمایشگر LCD و OLED همانطور که در بالا گفتیم، قابل ارتقاء یافتن هستند و نمایشگر گوشی شیائومی می 10 تی از یک LCD معمولی کم کیفیت ساخته نشده، بلکه شباهت بسیاری به نمایشگرهای OLED در نشان دادن عمق رنگ مشکی دارد.
در مجموع نمی توان گفت که نمایشگر های LCD بد هستند یا نمایشگرهای OLED کیفیت بهتری دارند، اما با پیشرفت روز افزون تکنولوژی و روی آوردن بیشتر کمپانی ها به استفاده از OLED و انعطاف پذیری بالای این نوع نمایشگر، همچنین نگاه به لیست بهترین صفحه نمایش گوشی 2021 که از نمایشگر OLED استفاده می کند، مانند گلکسی S21 Ultra و One Plus 9Pro می توان گفت که آینده این نوع نمایشگر روشن تر از نمایشگرهای پرمصرف LCD است.
به نظر شما نمایشگر کدام گوشی بهتر است؟ شما طرفدار نمایشگر LCD هستید یا نمایشگر OLED؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

انواع صفحه نمایش گوشی نمایشگر های LED با نور پس زمینه لبه

اکثر نمایشگرهای LED قدیمی دارای نور پس‌ زمینه لبه هستند که اساساً به این معنی است که یک سری LED در اطراف لبه‌ های نمایشگر قرار گرفته‌ اند. نور ایجاد شده توسط این LED ها با پخش‌کننده نور پراکنده می‌ شود و تصویر یکنواخت‌تری ایجاد می‌ کند. اما نقطه‌ضعف این است که این نمایشگرها به‌اندازه سایر انواع نمایشگرهای LED روشن نیستند.

  • نمایشگرهای LED با نور پس زمینه مستقیم

در نمایشگرهای LED با نور پس‌ زمینه مستقیم نور پس‌ زمینه لبه کنار گذاشته می‌ شوند و در عوض چند LED را در پشت صفحه قرار می‌ دهند، به این معنی که نور بیشتری عرضه می‌ شود و نور در سراسر صفحه‌ نمایش یکنواخت است. این باعث ایجاد یک تصویر روشن‌ تر می‌ شود .

انواع صفحه نمایش گوشی نمایشگرهای mini-LED

همان‌ طور که از نام آن پیداست، فناوری mini-LED اندازه هر LED پشت یک نمایشگر را کاهش می‌ دهد و نتیجه این است که تعداد بیشتری از آنها را می‌ توان در نمایشگر گنجاند. با فناوری mini-LED، نمایشگرها می‌ توانند از چند ده نور پس‌ زمینه به صد ها نور پس‌ زمینه تبدیل شوند که هرکدام به‌ صورت جداگانه قابل‌کنترل هستند. به طور متوسط، mini-LEDها حدود 0.008 اینچ هستند. این تقریباً یک‌ پنجم اندازه یک LED سنتی است.

نمایشگرهای micro-LED

در حال حاضر نمایشگرهای میکرو ال‌ ای‌ دی بسیار کمی در بازار وجود دارد، اما به طور گسترده‌ ای آینده‌ دار در نظر گرفته می‌ شوند و ما انتظار داریم تعداد بیشتری از آنها به‌ زودی عرضه شوند. میکرو ال‌ ای‌ دی‌ ها حدود 0.002 اینچ هستند که اساساً به این معنی که برای هر پیکسل روی صفحه‌ نمایش می‌توان یک LED داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *